Barion Pixel

 

Ron Marcell naplójának kulisszatitkai – beszélgetés a szerzővel

A legtöbb ember élete egynémely pillanatában rabja valaminek vagy valakinek.
Rose Tremain

Ron Marcell naplója egy olyan naplóregény, amely a 80-as években született generáció máig tartó párkapcsolati vívódásait mutatja be megszólítva ezzel egy egész generációt, akik életük során nagyon hasonló élethelyzetekkel kerülnek szembe. A gyors társadalmi változások olyan körülményeket teremtettek ezen generáció szülötteinek, melyben sokszor csak szemlélői a saját életüknek, problémáiknak, anélkül sodródnak az életükben, hogy megtalálnák a megoldások felé vezető utat.

Ron naplójában megtörtént életeseményeken keresztül láthatunk bele a nehézségek megélésének lelki folyamataiba, ezzel is mintát adva mindazoknak, akik egyedül küzdenek a mindennapjaikban.

Ron mesélnél nekünk arról, hogy hogyan született meg az írás gondolata, mi volt az inspiráció és hogyan jött az ötlet, hogy naplót írj?

34 éves voltam, mikor nekiálltam megírni a regényt. Hogy mi volt az inspiráció? Őszintén szólva egy lány. Neki akartam leírni a történetemet. Hogy miért? Talán, hogy ne csak az alapján ítéljen meg, amit akkor látott belőlem 34 évesen, amikor megismerkedtünk.

Minden embernek megvan a maga története. Mindenki bejár egy utat, érik csalódások, traumák, amik aztán alakítják, formálják. Sokszor annyira messzire jutunk önmagunk valódi énjétől, hogy már magunkra sem ismerünk. Az írás sokat segített a saját fejlődésemben, mert ahogy leírtam a történeteket, kicsit kívülről is rá tudtam nézni az életemre, és ez segített, hogy objektívabban tudjam megítélni a mögöttem levő éveket.

Így bár eredetileg jelenkori énem önigazolásként akartam feltárni a múltamat, de aztán teljesen más irányt vett, és nagy segítség lett abban, hogy átértékeljek dolgokat, és talán újra visszataláljak a valós énemhez.

Tehát a történet saját életeseményeidet tükrözik, melyeket átéltél. A regény tartalmaz mégis valamennyi fikciót, dramaturgiát? Volt szükség arra, hogy izgalmasabbá, színesebbé tedd az igaz történeteket, hogy az olvasó számára érdekesebb legyen?

A történetben igyekeztem mindenképpen a hitelességre törekedni, hiszen eredetileg pont azzal a céllal írtam egy konkrét személynek, hogy belém lásson. Később ezt a, mondjuk úgy, eredeti verziót kissé átdolgoztam a szereplők karaktereit illetően. Nyilván más nevet kaptak, esetenként más szakmát, mert nem az volt a célom, hogy bárkit felismerhetővé tegyek és esetleg olyan információkat osszak meg róluk, amit nem biztos, hogy vállalnának. Illetve nyilván a történet az én szemszögemből lett bemutatva, ahogyan én éltem meg az eseményeket.

A valós szereplők személyazonosságát természetesen a személyiségi jogok is védik, ezét teljesen érthető, hogy némi eltérést bele kellett dolgozni a karakterek jellemzőibe. A naplóregény tehát 100%-ig igaz történet és hitelességét a maga természetessége adja, az, ahogyan saját gondolatmenetedet, érzelmeidet feltárod az olvasó előtt.

Mindemellett megmutatod azt is, hogy az alkohollal való viszonyod hogyan gyűrűzik át a mindennapjaidba, mit jelent a számodra és milyen is a valós hatása az életedre.

Segíthet ez a kötet azoknak, akiknek az életükben nagy szerepet kap az alkohol vagy más függőség? Kinek ajánlanád a könyv elolvasását és miért?

Úgy gondolom, hogy mi férfiak keveset beszélünk az érzelmeinkről, kevésbé látható a mi emocionális oldalunk. Ennek talán az az oka, hogy minket anno arra neveltek, hogy egy férfi nem sír, egy férfi nem panaszkodik. Egy férfi megy és teszi a dolgát, ő az érzelmi stabilitás családban. A kemény, néma harcos, aki nem omlik össze.

Lehet, hogy valamikor tényleg ez volt az ideális pasi képe, illetve sokaknak még lehet, hogy mindig ez.

Ugyanakkor egyre több nőben merül fel a kérdés, hogy miért nem beszél a párja az érzéseiről. Miért nem nyílik meg jobban? Miért érez egy falat kettőjük közt? Minden adott, hogy boldogok legyenek, de valamiért mégsem azok. Valami hiányzik. A férfi meg nem érti, hogy mi a baja a nőnek? Mikor mindene megvan? Az ő anyja örült volna egy ilyen férjnek! Nem bántja, nem csalja meg, dolgozik rengeteget, mit akar többet?

Talán legjobban az Y generációnak ajánlanám a könyvet, akik párkapcsolati kríziseken átestek, vagy párkapcsolati válságban vergődnek. Esetleg élnek egy házasságban, melyből kimúltak az érzelmek. A közös vagyon meg gyerek tartja már csak össze őket. A történetemen keresztül talán jobban beleláthatnak abba, hogy mi játszódik le a másikban, illetve olyan felismerésekhez vezethet, amikre én is csak a könyv megírása közben döbbentem rá.

Továbbá fontos témája a könyvnek a szenvedélybetegség is. A közel 20 évet felölelő elbeszélésben bemutattam, hogy mélyült el az alkoholfüggőségem. Hogy mennyivel egyszerűbbnek tűnhet úgy élni az életet, hogy az ember szinte folyamatosan el van tompulva. És bár úgy tűnik, hogy ily módon át lehet vészelni a hétköznapi, de akár a mélyütésként érkező nagyobb kríziseket is, de közben csak mérgezi az ember lelkét, a pszichéjét, a sok feldolgozatlan trauma, amiknek a súlya alatt előbb-utóbb megrogyik az ember. De alapvetően a könyv egy regény, és nem egy szakkönyv, éveken átívelő történetek sora, eltűnő, majd újra felbukkanó szereplőkkel, váratlan fordulatokkal, és legfőbb célja, hogy szórakoztassa, de egyben elgondolkodtassa az olvasót.

Ez igazán érdekesnek és tanulságosnak hangzik! A felcsigázott olvasónak mondj pár szót kérlek a történetről, miről, kiről szól? Miért lett napló?

A történet főszereplője Ron Marcell, akinek késő középiskolás éveivel kezdődik a történet. A 2000-es évek legelején járunk, amikor egy ország döbbent rá, hogy maga a rendszerváltás nem hozta el magával a várva várt nyugatot. Míg a késő kádári években legalább bizonyos stabilnak mondható társadalmi értékek léteztek, addig a ’90-es években a puha diktatúrából átevezett az ország a kemény anarchiába. Kialakult a szervezett bűnözés, megjelent sok egyik napról a másikra vagyonosodott újgazdag, és a tanulás, szorgalom, tisztességes munka valahogy mind háttérbe szorultak. Marcell, aki addig szinte éltanuló és példamutató gyerekéveket tudott a háta mögött, teljesen elveszett a világban. A szülőktől eltávolodva, maga mögött hagyva a múltat, Pécsen, egyetemistaként kezd új életet, és saját válaszokat próbál találni az élet nagy kérdéseire, a boldog élet receptjére. A lányokkal sorra érik a kudarcok, mígnem kezdetben döcögősen beindulva, de rátalál a párjára, és fiatal felnőttként megkezdik a nagybetűs életet.

Itt ugrik pár évet a történet, és Marcell válása után kapcsolódik ismét az életébe. Ahogy csalódott, kiábrándult harmincasként próbálja megérteni a nőket és talán önmagát. Próbál visszakapaszkodni az életbe, de közben egyre inkább gyűri maga alá a szenvedélybetegsége is. Megjelennek nők, szeretők az életében, de valahogy egyik sem az igazi.

A regény azért kapta a napló megnevezést, mert naplószerűen, egymáshoz kapcsolódó történetekből, elbeszélésekből állva mutatja be egy átlagosnak indult kamasz fiatal, majd felnőttkori éveit. Illetve betekintést kaphatunk a vele kapcsolatba kerülő személyek kalandjaiba is. A közösségi média mögött levő, valódi és nem megjátszott életbe.

Mi várható a történet végén, lesz happy end, vagy az olvasóra bízod az élmény megélését saját attitűdje alapján? Tervezed-e, hogy lesz folytatása?

Az élet egy hullámvasút, hol fenn, hol lenn. Viszont a traumatikus élmények nem feltétlenül rosszak. Néha sajnos elkerülhetetlen, hogy bizonyos kríziseket megéljünk az életben, de ha tudunk tanulni belőle, akkor a jövőre tekintettel olyan hasznos felismerésekre juthatunk általa, amik jobbá tehetik az életünket. Ami drámának tűnhet, arról holnap kiderülhet, hogy az volt új életünk első napja.

Tervezem a regény folytatását, a második könyv egy mélyebb önfeltáró regény lesz, mely az első könyvből kimaradt évekre koncentrál, a régi szereplők visszatérése mellett új, belépő karakterek bemutatásával.

Hogyan találtál rá a LittleFox kiadóra? Mi a tapasztalatod a könyvkiadás folyamatáról, a munkatársakkal kapcsolatban, a webshopos értékesítésről és a marketingről? Van-e más kiadóval tapasztalatod és milyen?

Más kiadóval az a tapasztalatom, főként a nagyobbakkal, hogy első könyves írókkal nem nagyon állnak szóba. Megvannak a befutott íróik, és azok biztosan hozzák az eladási számot, így nem igazán akarnak energiát fektetni a még ismeretlen írókba. A LittleFox kiadó munkatársaival jól együtt tudtam dolgozni.

Mi a célod az írással? Szeretnél íróként karriert építeni a jövőben?

Igen tervezem még újabb könyvek megjelenését, csak a munkám miatt kissé lassan halad az írás. Úgy érzem, hogy van még bennem mondanivaló. Sok mindent éltem át, sok olyan dolgot, ami sokunkat érint, mégis keveset beszélünk róla, mert sokszor még saját magunk előtt is nehéz őszintének lenni. A saját kudarcainkért sokszor könnyebb külső tényezőkben, vagy másokban keresni az okokat. A fájdalmas eseményeket egyszerűbbnek tűnik eltemetni magunkban, mintsem szembenézni velük. Holott a fel nem dolgozott sérülések mindig ott munkálnak a háttérben.

Én az írásaimmal azt próbálom visszahozni, hogyan éltem át, akkor és annyi idős fejjel az egyes eseményeket, milyen érzések irányították a tetteimet. Mit látok egy, másfél évtized távlatában másként.

Sok szakpszichológus és terapeuta írt és ír könyveket, tart előadásokat, melyekben mesélnek az eseteikről, praxisukból szerzett tapasztalataikról. Ami nagyon jó, és amikből rengeteget lehet tanulni. Az én írásaim kissé más műfajt képviselnek, én a saját életem eseményeit tárom fel. A személyesen átélt, és elmesélt történetekből sok olvasó önmagára, vagy közvetlen környezetére ismerhet. Egyre több híresség él coming out-tal, mesél kendőzetlen őszinteséggel a múltjáról, a hibáiról, az érzéseiről. Én hétköznapi emberként próbálom meg ugyanezt megtenni, és ezzel talán másokat is erre bátorítani. 

Ez mindenképpen jó hír nekünk, olvasóknak, hiszen a napló után már alig várjuk a következő történetet, ami magával ragad majd!

Gratulálunk első könyvedhez! Kívánjuk, hogy a többi is mielőbb megjelenhessen és hasonló sikereket érjen el!

Ha neked is rejtőzik egy kézirat a fiókodban, vagy megszületőben van egy remek történet a fejedben és csak arra vár, hogy papírra vesd, keress minket bizalommal könyvkiadás, szakmai tanácsadás, könyvmarketing szolgáltatásunkért vagy jelentkezz az Íróakadémia tanfolyamainkra itt vagy a jekkelgabi.hu oldalon.

Szeretne további részleteket?

Adja meg adatait, és mi küldjük kedvezményeinket